Wat is radicalisering?

Radicalisering is een ingewikkeld probleem. Voordat je gaat uitzoeken wat het probleem precies is, is het verstandig om eerst even op te halen wat je al van het probleem weet! 

Opdracht 1: mindmap

Je gaat een mindmap maken met als thema radicalisering. Dit doe je als volgt: je schrijft Radicalisering op in het midden van een vel papier. Hierna schrijf en teken je dingen om het begrip heen. Dit kan van alles zijn! Het is belangrijk dat je dingen opschrijft waar jij aan denkt als je radicalisering hoort. Deze punten mag je natuurlijk ook weer met elkaar verbinden. Hiernaast staat een voorbeeldje om je op weg te helpen!

Tip: je kan dit ook digitaal doen! Hiervoor mag je https://bubbl.us/mindmap gebruiken!

De omschrijving van Radicaliseren

Radicaliseren betekent dat iemand anders gaat kijken naar onze samenleving. Dit kan grote gevolgen hebben. Iemand die sterk geradicaliseerd is, voelt zich vaak niet langer deel van de gemeenschap. Zijn meningen, hobby's en visies staan in het teken van de samenleving veranderen, omdat de huidige samenleving ongeschikt is. Vaak is dit omdat iemand zich niet begrepen of geaccepteerd voelt. Dit herken je misschien ook wel in jezelf...
Als hier niet over gepraat wordt,  kan dit  soms erg gevaarlijk zijn. In het ernstigste geval kan dit het goedkeuren van geweld als gevolg hebben. Dit is natuurlijk lang niet altijd het geval; vanwege goede voorlichtingen en goed contact kan het probleem vaak al eerder opgepakt worden. 
Mensen die radicaliseren, staan op den duur niet meer open voor een compromis. Dit betekent dat ze niet willen onderhandelen en niet meer open staan voor andere meningen of aanpakken. Dit zorgt ervoor dat iemand erg begrensd kan denken; alleen zijn of haar mening doet er nog toe.
Radicalisering kan op allerlei manieren gebeuren. Op de sociale media zul je waarschijnlijk veel gelezen hebben over moslim radicalisering. Dit is maar een klein onderdeel van het probleem; er is ook rechts-extremistische radicalisering (b.v. neonazi's), extreem linkse partijen en zelfs dierenactivisme! Er zijn dus ontzettend veel soorten radicalisering. Het is belangrijk dat je dit goed onthoudt; in de media worden bepaalde vormen vaak erg uitvergroot. 

Opdracht 2: Radicaliseren en Extremisme 

Veel mensen gebruiken de begrippen radicaliseren en extremisme door elkaar. Soms gaat dit op, maar soms natuurlijk ook niet. Aan jou de taak om deze begrippen te vergelijken. Dit doe je door de volgende vragen te beantwoorden:

A) Wat zijn de overeenkomsten tussen radicalisme en extremisme? 

B) Wat zijn de verschillen tussen radicalisme en extremisme? 

C) In hoeverre zijn de begrippen door elkaar heen te gebruiken?

Natuurlijk hoef je dit niet helemaal alleen te bedenken. Je mag de volgende bronnen gebruiken: 

1. http://www.encyclo.nl/

2. http://www.socialestabiliteit.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/wat-is-het-verschil-tussen-orthodoxie-radicalisme-extremisme-en-terrorisme

3. https://www.aivd.nl/onderwerpen/extremisme

Heb jij nog een goede bron gevonden? Vraag even aan je docent of je deze mag gebruiken! 

 

Opdracht 3: wat is radicalisering?

Als het goed is, heb je nu een aardig beeld van wat radicalisering is. Het heeft soms raakvlakken met extremisme, maar dit hoeft niet altijd. 
Beantwoord nu, in je eigen woorden, de hoofdvraag van deze pagina: Wat is radicalisering?
Doe dit in minimaal vijftig woorden. Heb je hulp nodig? Vraag je klasgenoten of je docent!

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb